AI-Вештачка интелигенција

Не смееме да дозволиме вештачката интелигенција да биде контролирана од технолошки гиганти, предупреди првиот човек на организацијата за слободен софтвер Mozilla, заговарајќи во интервју за агенцијата  корисниците на новата технологија да ја преземат контролата.

„Исклучително е важно податоците за обуката и резултатите од новите функции на вештачката интелигенција да бидат контролирани од корисниците и бизнисите, а не од неколку големи компании“, рече Мичел Бејкер на прославата на 25-годишнината од Mozilla.

Вештачката интелигенција веројатно ќе ја дефинира денешната генерација исто како што Интернетот некогаш трајно го промени светот, смета Бејкер.Во изминатата година само ја изгребавме површината на она што е можно, тврди тој, предвидувајќи дека вештачката интелигенција сè повеќе ќе се користи во производите и во корисничкото искуство. Ова е мал робот дизајниран од вештачка интелигенција за прв пат – од нула 24 часа. Придобивките од интернетот допреа до милијарди луѓе бидејќи на една или две компании не им беше дозволено да доминираат, иако, во ретроспектива, можевме да донесеме многу одлуки кои би ја заштитиле конкуренцијата и приватноста, призна Бејкер. Според неа, вештачката интелигенција отвора можност за подобри одлуки преку воспоставување правила кои би обезбедиле поголема транспарентност и одговорност. Моторите на развојот на вештачката интелигенција во моментов се американски технолошки гиганти. Мајкрософт во сојуз со стартапот за вештачка интелигенција OpenAI нуди услуги во прелистувачот Bing и програмите Office и Cloud, а Google го нуди четботот Bard. 

Во групата водечки компании во областа на вештачката интелигенција е и Мета, сопственик на Facebook, Adobe и производителот на чипови Nvidia.На прославата на 25-тиот „роденден“ на Mozilla, Бејкер укажа на „огромната активност со отворен код“ која може да го оспори олигополот на неколку компании за Интернет и вештачка интелигенција. Моќта на технолошките гиганти се мери во милијарди долари и не може да се спореди, но се експериментираат со помали модели кои можат да се користат на лаптоп или паметен телефон. „Ова се големи промени“, заклучи првиот човек на Mozilla.

Исклучително е важно податоците за обуката и резултатите од новите функции на вештачката интелигенција да бидат контролирани од корисниците и бизнисите, а не од неколку големи компании, рече Мичел Бејкер на 25-годишнината на Mozilla. 

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*