Словенија воведе контрола на нејзините граници

Селективните контроли на границата меѓу Хрватска и Словенија се последица на суспензијата на Шенген, која ќе трае до 30 октомври. Постои можност оваа одлука да биде продолжена најмногу за два месеци.

Практично, тоа значи дека полицијата не запира секое возило, како што беше случајот пред влезот на Хрватска во Шенген зоната, туку оние што смета дека се неопходни. Откако ќе ја поминат Брегана, возачите во Словенија влегуваат преку една коловозна лента, наместо по претходните две, која води во кабината за проверка на личните документи.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*