Златни совети од Пауло Коелјо

Кога сме млади,  веруваме дека среќата ни се случила поради среќните околности и добрите можности или пак поради позицијата во која се наоѓаат ѕвездите ни била наклонета, но со годините сфаќаме дека среќата е еден вид животна средина која самите ја создадовме.

И во осмата деценија бразилскиот писател Пауло Коељо не престанува да пишува. Во своите книги тој зборува за тоа што е најважно во животот, како да пронајдете внатрешен мир и да ги доведете во ред емоциите. Тој, исто така, им дава совети на своите читатели како да научат да уживаат во животот, а некои од нив прочитајте ги подолу.

  • Прв совет: Секогаш биди трпелив; 

Животот понекогаш знае да биде изненадувачки скржав. Може да поминат денови, месеци, па дури и години без да почувствувате возбуда и сензација, а потоа наеднаш вратата само се отвора и целата лавина ќе се сруши врз вас. Ако ви се чини дека животот ви е паузиран, тоа не значи дека е празен и бесмислен.Ова значи дека дојде време да размислите за вашиот живот.

  • Втор совет: Ослободи се од негативноста; 

Дипломатски одложувајте ги одлуките додека проблемот не се реши самиот од себе. Само размислете колку енергија трошите на лутина, негативност, одмазда и обиди за да докажете некому нешто.Ослободете се од негативноста во вашата душа. Животот е многу помудар од нас.

  • Трет совет: Расположи се; 

Ако мислите дека авантурата е опасна, тогаш рутината е смртоносна. Големите мислители во минатото советуваа дека секој треба да оди на патување.На друг континент, во друга земја или во друг град. Тие веруваа дека друга личност се враќа дома. Ако не ве привлекуваат други места, останете таму каде што сте, но не двоумете се да тргнете во авантура доколку чувствувате потреба за тоа.

  • Четврти совет: Почувствувајте ја убавината;

Ако сте во можност да ја видите убавината, тоа е затоа што ја носите убавината во себе. Светот е како огледало во кое секој го гледа својот одраз.

  • Петти совет: Не се враќајте во минатото и не размислувајте за иднината; 

Често размислуваме за тоа што направивме и како можевме подобро, за последиците од нашите постапки и зошто тогаш не постапивме поинаку. Или размислуваме за иднината, се обидуваме да замислиме што не чека утре и како да ги спречиме опасностите што можат да не чекаат зад аголот.

Не се осудувајте за грешките што сте ги направиле во минатото. Не сте ги направиле намерно, но животот е изграден на таков начин што тогаш не можевте да донесете поинаква одлука. Вториот начин е само илузија за која само фантазиравме. Запомнете дека нема ништо многу лошо на овој свет. Дури и скршен часовник го покажува точното време два пати на ден

 

извор:odmorimozak

 

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*