Да, сигурно имате омилено дете. Ова се суптилните знаци кои ќе го докажат тоа

Можеме да тврдиме дека родителите ги сакаат сите деца подеднакво, но факт е дека нашите деца честопати се сосема различни и дека без разлика на сè, едно од децата секогаш е малку поблиску до срцето…

Секој родител има свое омилено дете. Да, знаеме дека кога ќе го прочитате тоа, изгледа малку шокантно. Но, тоа е само поради фактот што тоа е запишано некаде, а не само во вашата глава, скриено како најголема тајна. Меѓутоа, ако размислите добро, нема ништо лошо во тоа што едно дете е можеби малку помило, поблиску до нас од другото или кое било или кое било друго, нели?

И секој родител кој категорично тврди дека тоа не е вистина – не ја кажува вистината. Една анкета, спроведена неодамна во Обединетото Кралство, покажа дека 23 отсто од мајките признале дека имаат омилено дете. Истражувањето е спроведено на 2.000 возрасни лица, а речиси е сигурно дека и во анонимна анкета, многумина немале храброст да ја кажат вистината. Истото истражување покажа дека 24 отсто од мажите тврдат дека се омилени на нивните мајки, додека 17 отсто од жените го тврдат истото.

Во оваа прилика, психолозите за StudyFinds открија кои би можеле да бидат суптилните знаци кои би можеле да ви кажат дека сте омиленото дете на вашата мајка. Или ако го свртиме – кои се знаците кои би можеле да му дадат до знаење на вашето дете дека е вашето омилено дете.

„Често омилено дете на мајката ќе биде дете кое има сличности како неа – понекогаш дури и детето кое најмногу ги потсетува на себе кога биле млади“, изјави психологот за однесување од Велика Британија, Џо Хемингс за StudyFinds. Но, додава таа, има и други знаци кои можат да укажуваат на тоа.

1. Името или роденденот како лозинка

Мама или тато често ќе го изберат името или роденденот на омиленото дете за лозинка или ќе има повеќе слики или дела од тоа дете во домот.

2. Без укор

Родителите ќе го казнат омиленото дете построго, ретко или воопшто. Нема ни многу често да ги кара.

3. Секогаш веруваат

Родителите секогаш ќе му веруваат на своето омилено дете, односно ако има „обвинение“, секогаш прво ќе ја слушаат својата страна и нема да тргнуваат од претпоставката дека детето нешто сокрило.

4. Бараат совет

Омиленото дете секогаш ќе има поголеми шанси да учествува во одлуките, а родителите со задоволство ќе побараат совет од омиленото дете.

5. Тон на гласот

Да, неверојатно, но токму така е. Родителот има многу помек, понежен глас кога разговара со омиленото дете, во споредба со другите.

Има и некои помалку опипливи работи за кои можеби е потребен малку повеќе напор за да се утврди или забележи дека родителот е наклонет кон детето. На пример, до кого најмногу ќе сакаат да седат за време на заеднички оброк или кој е најчесто тема на нивните разговори.

Сепак, без разлика на сето ова, на детето дури и подоцна во животот му е многу тешко да утврди дали е омилено дете на родителот, во споредба со неговите браќа и сестри. Сепак, тука се вклучени многу фактори и штом се вклучени емоциите, проценката не ни оди секогаш добро.

Имено, едно време научниците утврдиле дека децата ќе згрешат во околу 60 проценти од ситуациите во кои ќе проценат дали се омилени на нивната мајка.

извор

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*