Тишина – затоа што некои луѓе не заслужуваат повеќе

Тишината има своја посебна моќ. Тоа е тишината со која ја штедите својата енергија.

Тишината што доаѓа откако веќе сте кажале сè. Таа која силно зборува затоа што веќе покажавте сè. Тишината што доаѓа кога ќе сфатиш дека некои луѓе не заслужуваат ништо повеќе. Нема потреба од оправдување. Не трошете повеќе зборови, секунди или мисли.

Ако сте го дале најдоброто од себе, го отворивте срцето, имавте искрени намери и дадовте шанса дури и кога можевте да дадете повеќе, ако бевте јасни и гласни – време е да се свртите и да заминете. Без бучава, без звук. Затворете ја таа врата засекогаш. Тишината е вашиот одговор затоа што некои луѓе не заслужуваат ништо повеќе, а вие заслужувате почит, затоа што ја знаете вашата вредност, знаете дека можете подобро, знаете дека сте родени за повеќе и знаете дека почитта е основа на секоја врска.

Зошто да трошите повеќе зборови? Зошто да се оправда и објасни? Зошто да го продолжите циклусот каде само вие ќе бидете повредени? Не. Затворете го тој круг засекогаш. Излезете од него и оставете ги другите да се вртат во него. Не ви треба круг, потребен ви е јасен пат до подобра иднина. Нема потреба од повеќе зборови. Нема потреба да давате и слушате изговори.

Нема потреба да трошите повеќе срце, душа и мисли. Кажи „доста!“ и не изгорувајте, бидејќи другите нема да го направат тоа наместо вас. Знам дека многу пати ти се кршело срцето, ти се скршиле надежите и си морал да ги собереш парчињата за да се собереш и да продолжиш понатаму. Затоа ти велам – ќути, сврти се и оди.

Не дозволувајте некој никогаш повеќе да ве повреди, особено не до тој степен да ве остават сами да се „склопите“ повторно, за на крајот да се вратите и да ја барате најдобрата верзија од вас. Ако не беа тука за тебе кога беше најтешко, ако те повредија знаејќи што прават, ако те бараат само кога им треба енергија од најдобрата верзија од тебе – молчи, сврти се и оди.

Како никогаш да не постоеле. Ќе ве боли само кратко, додека нив ќе ги боли многу подолго. Но, некои луѓе не заслужуваат повеќе. И запомнете, не сте виновни, не се чувствувајте грижа на совест. Сами се ставиле во таа ситуација. Не е твоја вина. Чувајси го твојот мир.

извор:svezazenu

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*