Ошо: 10 правила за среќен живот без проблеми

„Универзумот е направен од супстанца наречена радост. Ќе ја најдете ако погледнете право напред. Ако гледаш настрана, ќе ви избега“. – Ошо
Ошо е еден од најпознатите духовни учители на 20 век, а во својата книга „Радост: Среќа што доаѓа одвнатре“ дава јасни и едноставни насоки како да ја разбудиме радоста во себе и да живееме со помалку грижи.

Среќата и задоволството се целосна спротивност на радоста, бидејќи радоста доаѓа од внатре, објасни Ошо. Но, како можеме да бидеме радосни? Клучот за радоста е благодарноста за сето добро, како и за сите предизвици што ни ги носи животот.

Од споменатата книга издвојуваме 10 важни пораки/правила на Ошо за радосен живот без многу грижи и его ограничувања:

  1. Ако не почнете да живеете во сегашноста, нема да можете да простите или да го заборавите минатото.
  2. Да ја вкусите слободата за прв пат значи да се ослободите од минатото и иднината. Во ова искуство, човекот станува цело, здраво суштество, сите рани се лекуваат.
  3. Ослободете се од егото. Егото не ве трпи да бидете просечни, сака сè да биде исклучително. Ако си тажен, биди најтажен. Егото сака да биде прво во се на секој можен начин и затоа создава планини од кртови.
  4. Во самиот корен на создавањето на проблемот лежи неговото решение. Едноставно е, но не го гледате. Решението е да не се создаваат проблеми.
  5. Кога луѓето би можеле повеќе да танцуваат, да пеат повеќе, да бидат малку полуди, енергијата би течела низ нив и нивните проблеми, малку по малку, би исчезнале.
  6. Сè што останува недовршено во вашите соништа мора да се заврши. Сè што не сте доживеале останува во вашата глава како мамурлак и завршува во вашите соништа.
  7. Секогаш кога обвинувате некој друг за вашата несреќа, не сте свесни дека ја губите својата слобода со тоа што дозволувате другите да преземат одговорност за вас. Одговорноста и слободата се две страни на иста паричка.
  8. Кога ќе исчезнат гневот, алчноста, амбицијата, љубомората, посесивноста, се ослободува енергијата акумулирана во нив. Таа енергија станува ваш благослов.
  9. Тревата е секогаш позелена од другата страна, но не ја прескокнувајте оградата за да се уверите сами. Уживај! Ако е позелено – па што? Уживајте додека го гледате!
  10. Универзумот е направен од супстанца наречена радост. Ќе ја најдете ако погледнете право напред. Ако гледаш настрана, ќе ти избега.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*