aristotel

„Колку нештата повеќе се менуваат, толку повеќе остануваат исти“ – Аристотел

Дали верувате дека апсолутно сè се случува со причина?

Ако не, размислете повторно. Прочитајте го овој текст и ќе ја разберете причината за многу ваши проблеми, а некои работите ќе ви станат појасни.

Научете филозофија која ќе ви помогне да разберете една од најважните вистини: сè се случува со причина.

Дали некогаш сте го слушнале изразот: „Колку повеќе нештата се менуваат, толку повеќе остануваат исти“? Аристотел бил првиот што го кажал ова. Тој верувал дека нашиот универзум е во постојано движење – сè се движи, сè се менува. Меѓутоа, во истото време, едно останува исто, непроменето.

Аристотел ја нарекол „ентелехија“ внатрешна сила која потенцијално содржи цел и краен резултат. Ентелехија на креативното јас. Пример, ако зададиме едно дабово дрво, неговото семе мора да помине низ одредени промени и развојни фази за да го достигне својот целосен потенцијал – да стане силен и моќен даб. Според Аристотел, сè во нашите животи се случува со причина: да и помогнеме на нашата „ентелехија“. Значи, искуствата не се случуваат само така. Тие се наменети да ја обликуваат и дефинираат личноста со надеж дека личноста ќе „порасне“ да биде силна и моќна.

Апсолутно сè во нашите животи се случува со причина. За подобро да ја разбереме оваа вистина, да се вратиме на споменатиот даб. Кога го покриваат огромни бури, тој не се крши, туку издржува и станува уште посилен. Ураганите и бурите го прават неговото стебло и гранките уште посилни и посилни. Под притисок на природните негативни влијанија, дабот интуитивно се наведнува, но како резултат не само што не се скрши, туку станува вистински џин.

Дали разбирате за што зборуваме? Оваа бура – без разлика колку долго ќе трае – може да биде најдоброто нешто досега што некогаш би можело да му се случи на дабово дрво. Таа му помага да стане силен и издржлив.

Исто така, секој човек може да ги искористи сите свои падови и неволји за да „прерасне во своето најмоќно јас“.

Како? За да го направите ова, можеме да го искористиме она што Аристотел го нарекол „свесно разбирање“.

Зборуваме за уникатната способност на една личност да анализира и гледа на животот од различни агли. Кога ќе ја прифатите оваа филозофија, ќе можете да разберете зошто и како е потребно да се „свиткате“ за време на бура. Веќе нема да бидете лути и нема да се спротивставувате на фактот дека животот ве става на тест. Предноста е дека конечно ќе ја разберете најважната работа во твојот живот дека апсолутно сè се случува со причина. На пример, да речеме дека штотуку сте поминале низ многу болно раскинување со саканата личност. Вашите мисли се депресивни, не постои желба за било што. Дали знаете дека можете да го искористите вашето искуство во ваша корист?!

Распадот што довел до колапс може да биде вистински пробив. Со други зборови, она што на прв поглед може да изгледа како болно разочарување и пораз може да се разбере со „свесно разбирање“ како можност за раст. Во сите тешки моменти што ви се појавуваат пред вас, постои одредена цел, смисла и можност за раст.

  • Факт е: Лошите работи, како лошите луѓе, постоеле и ќе постојат.
  • Факт е: Не можете да контролирате поголем дел од она што ви се случува во животот. Вашиот живот е секогаш комбинација на човечка слобода на волја и непредвидливост на судбината.
  • Факт е: Секогаш имате слобода на избор „свесно разбирање“ на вашата ситуација и да станете подобри верзија од себе. Слободната волја ви го овозможува тоа. Изберете да ја претворите вашата болка во добивка.

Претворете ги борбите во непроценливи лекции кои ќе ве направат посилни. Да веруваме и да разбереме дека сè во нашите животи се случува поради една причина – да станеме уште посилни и помудри, да растеме и да се развиваме. Затоа, кога времињата стануваат тешки, само сетете се на Аристотел и моќните дабови.

Запомнете: Свесно разбирање е најефективната формула за да растете и да одите напред. Верувај во своето внатрешно јас – ентелехија, дека вашата душа има единствен пат и ќе почувствувате неверојатна моќ што ќе ви го олесни тој раст и развој.

Еве уште еден цитат кој ќе ви помогне конечно да разберете дека сè во нашите животи се случува со причина: „Што и да ви се случи, нека не ве мачи прашањето „зошто?“. Подобро фокусирајте се на тоа зошто судбината ти ги испрати овие настани.

Сфатете дека суровата реалност ве води до нешто подобро и поубаво. Кога ќе го разберете тоа, веднаш ќе добиете одговор на прашањето „зошто?“. Не се спротивставувајте.

Верувајте во животот – тоа е најмудро.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*