Знаци кои укажуваат дека лицето е токсично и дека влијае врз вас

Токсичната личност не мора да биде лоша личност. Тоа се главно луѓе кои сè уште не се соочиле со некои трауми од минатото, што резултира со токсично однесување. Причините обично се стари трауми кои потекнуваат од примарното семејство и детството или наследени со генерации. Сите ние можеме да имаме елементи на токсично однесување, но важно е да преземеме одговорност за таквото однесување и да се обидеме да го промениме она што има лош ефект, како на нас, така и на другите.

Знаци на токсично однесување – дали ги забележувате кај себе или кај некој ваш близок?

1. Многу зборување и малку слушање

– Токсичните луѓе често зборуваат многу за себе и за својот живот, но им е исклучително тешко да ги слушаат другите луѓе. Дури и кога ќе се обидете да им кажете нешто, тие брзо ќе ве прекинат и ќе се вратат на темата за себе.

2. Чести лаги

– Кажувањето лаги е токсично однесување. Дури и кога мислиме дека лагите се „бели“, тоа може погрешно да се одрази на нашиот живот и животите на луѓето околу нас. Вистината е секогаш најдоброто решение, дури и кога изгледа сурово.

3. Многу драма

– Секогаш има многу драма во нивните животи; тие секогаш сфаќаат сè погрешно и постојано се жалат. И при најмала непријатност се однесуваат како да им се случува најлошата неправда.

4. Нејасни одговори

– Ретко даваат јасни одговори. Дури и кога ќе ги прашате нешто многу директно, тие избегнуваат точни одговори и се обидуваат да го однесат разговорот на друго место.

5. Улога на жртва

– Тие често ја преземаат улогата на жртва и ги обвинуваат другите за нивната несреќа. Тие тешко прифаќаат одговорност и претпочитаат да ја пренесат на другите.

6. Клеветење

– Ако некој ве озборува, размислете дали и тој за вас зборува зад грб. Клеветење, озборување – сето тоа се токсични навики кои можат да им наштетат на другите.

7. Контрола

– без разлика дали е пријател, колега или партнер, токсичната личност сака да контролира сè околу себе. Можеби од пријателите криете дека излегувате со друга личност за да не се чувствува лошо или постојано се обидувате да зборувате во друштво на партнерот онака како што тој очекува од вас… Сето тоа се токсични знаци на контрола кои не треба да се согласувате со…

8. Потреба да се победи

– Без разлика каков е разговорот или ситуацијата, токсичните луѓе сè доживуваат како натпревар во кој секако мора да победат. Секогаш мора да бидат најдобри и да имаат прекумерна потреба да се докажуваат во секоја дебата.

9. Зависност

– Токсичните луѓе може да имаат проблем со зависност. Можеби се работи за алкохол, недозволени супстанци, сексуалност, коцкање…

10. Вашата интуиција

– Слушајте се себеси и набљудувајте што чувствувате кон одредена личност. Ако забележите дека некој има лошо влијание врз вас, можете да се повлечете од таквата личност и да поставите јасна граница.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*