Работи кои постојано ги правиме и ни ја „крадат“ енергијата

Дали некогаш сте размислувале за вашата енергија каква е, зошто исчезнува и како ја трошиме? Дали понекогаш чувствувате енергетски дефицит или чувствувате пад на енергијата?

Веројатно сите сте почувствувале ниска енергија во одреден момент, тоа е сосема природно. И дури кога ќе почувствуваме енергетски дефицит, почнуваме да размислуваме зошто и како се случило и почнуваме да го преиспитуваме нашето однесување.

Дури и да живеете здрав живот, да се движите и да јадете правилно, можно е кога ќе се вратите од работа да сакате само едно – да легнете и да се одморите од се. Има објаснување зошто тоа се случува.

Доколку често чувствувате опаѓање на енергијата, ви предлагаме да обрнете внимание на следниве работи:

 • Озборувања, поплаки, дискусии

Откако ќе го поминете времето во непотребно зборување за некого, енергијата ви заминува и се чувствувате уморни. Зошто ви е потребна ваква комуникација со луѓето?

Наместо да озборувате, сменете го правецот и претворете ги токсичните разговори во конструктивни.

 • Учество во туѓи негативни настани

Невозможно е целосно да го заштитиме нашето битие од негативни надворешни влијанија, но можеме да се потрудиме да го ограничиме дејството на надворешните сили на нашата емоционална состојба и на нашиот енергетски потенцијал.

Нема потреба да поминуваме низ туѓи проблеми и го споделуваме страдањето. Важно е да покажете сочувство. Тоа е доволна корист.

 • Фокусирање само на проблемот

Ако постојано, одново и одново во вашата глава се врти одредената проблемска ситуација, вашите негативни чувства ќе се засилат и вашата сила ќе замине.

Фокусирајте се на решението, а не на проблемот.

 • Отпор

Секој отпор е внатрешен конфликт со нас самите кој одзема голема количина на енергија.

 • Мисли

Мислите се многу моќна алатка, мора да научите да преземате одговорност за нив.

 • Негативни чувства

Честопати, за да ги заштитиме другите од нашите негативни емоции, се уништуваме себеси чувајќи ги внатре. Емоциите бараат многу сила. Ослободете ги вашите емоции, какви и да се тие.

 • Толпа луѓе околу нас

Енергијата е насекаде околу нас и таа лесно се пренесува. Ако сте во толпа луѓе, тоа ќе влијае на вашата внатрешна рамнотежа.

 • Незадоволство

Кога сте огорчени, размислувате само за вашата навреда и поминувате низ таа ситуација повторно и повторно. Научете да простувате и да се ослободите од она што ве мачи.

 • Врски од минатото

Минатото треба да се остави зад себе. Престанете да живеете во илузиите од минатото и да се надевате залудно.

 • Угодување

Се трудите да бидете добри, па му помагате на вашето дете со домашните задачи дури и кога тоа може само сам да го направи, одите со пријател веднаш штом ве покани, а имате своја работа и слично. Така ја трошите својата енергија на ситници.

 • Телевизија, интернет, социјални мрежи

Тоа се работи кои ни одземаат драгоцено време и енергија.

 • Лоши емоции кон другите

Кога се судираме со другите, тоа не оптоварува затоа што ја вложуваме нашата скапоцена енергија во конфликтот. Бидете мудри и не го менувајте вашиот поглед на светот.

(извор:info.pult)

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*