tecaher

Интелигентните луѓе ретко чувствуваат гнев – Ж. П. Сартр

Многу луѓе манифестираат зло и гнев од различни причини, а познатиот француски филозоф Жан Пол Сартр го сподели своето длабоко размислување на оваа тема.

Сартр ги запишал зборовите: „Интелигентните луѓе ретко чувствуваат гнев, бидејќи разбираат дека ова чувство само ги ограничува“. Клучот за надминување на гневот и незадоволството лежи во разбирањето на неговите корени. Прочитајте ја приказната, преку која се откриваат основните причини за гневот и како треба да се однесуваме со таквите луѓе.

Еднаш, одамна, во едно село живеел еден учител чиј темперамент бил многу лош. Децата често доаѓале дома со поплаки за неговото однесување – строгост, критики и ниски оценки. Меѓутоа, во селото немало друг учител, па биле принудени да ги трпат неговите постапки. Родителите станувале се повеќе и повеќе фрустрирани од таквата состојба и решиле да побараат совет од мудреците.

Мудрецот одговорил внимателно: „Светот е исполнет со два вида на болести – физички и духовни. Злобата и гневот се болести на душата. Како што телото страда од недостаток на одредени витамини, така и душата страда од недостаток на љубов. Луѓето стануваат склони кон гнев и зло кога ќе им се ускрати љубовта и вниманието од другите.

Некои, за жал, не ги разбираат овие појави и се обидуваат да го заменат својот гнев со уште поголем гнев, што доведува до дополнителна напнатост кај нив. Иако е разбирливо да се браните од таквите луѓе доколку покажат агресија, постои еден начин да се обидете да го промените нивниот внатрешен свет:“ „Ве молам, обидете се да ги научите вашите деца да не реагираат на неговите испади и гнев. Нивните одговори нека бидат исполнети со љубезност и сочувство. Отворено покажете разбирање кон него. Со овој пристап, неговото срце може да омекне со текот на времето

Родителите го прифатиле советот на мудрецот и им го пренеле советот на своите деца. Постепено, децата почнаа да го менуваат пристапот кон учителката. Наместо да реагираат на неговите негативни испади, тие почнаа да го третираат со почит и разбирање. Иако наставникот понекогаш ја покажувал својата грубост, тие избрале да ги игнорираат неговите негативни зборови.

Започнале пријателски да комуницираат со него, дури и го поддржувале со шеги и подароци за време на празниците. После неколку месеци се случило чудо. Наставникот на еден ученик му дал висока оценка – нешто на што никогаш не го направил претходно. Тој им се заблагодарил на сите деца за нивната добрина кон него. Откако се случила оваа промена, атмосферата во училиштето станала хармонична и исполнета со радост.

Оваа приказна не потсетува дека разбирањето и сочувството се клучни кога се работи со луѓе кои се склони кон зло и гнев. Нивниот внатрешен свет често го носи товарот на недостаток на љубов и внимание. Наместо да возвраќаме, можеме да им помогнеме да го променат својот внатрешен свет со нашето разбирање и љубезност. На овој начин можеме да придонесеме за создавање на позитивни промени и трансформации, како кај нив, така и околу нас.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*