Што е аурора?

Северниот, или поларниот сјај е феномен кој не се забележува често и не секаде. Небесните блесоци, шармантни со својата фантастична убавина, никого не оставаат рамнодушен.

Феноменот Аурора Бореалис

Големиот руски научник Михаил Ломоносов одамна ја утврдил електричната природа на овој природен феномен. Овој процес е судир на наелектризирани честички на таканаречениот „сончев ветер“. Што им се случува? Овие честички минуваат низ магнетното поле на Земјата заедно со молекулите на воздухот од горните атмосферски слоеви. Во врска со ова, на небото се појавуваат блесоци со извонредна убавина.

Студиите кои следеле по ова откритие потврдиле дека навистина зрачењето е резултат на судири на текови (корпускуларни) кои ја напаѓаат планетата од вселената, при што највисоките слоеви на атмосферата вршат функција на заштита (одбиваат вонземски честички). Покрај тоа, овој процес е континуиран, така што небото на таквите места свети дење и ноќе, но помалку светло.

Колку трепкањето на сонцето е  поактивно, толку е поживописна и посветла поларна светлина. Највпечатливите и највпечатливите светла се појавуваат со специфичен циклус – 11 години, 22 години. Ова се должи на циклусот на сончевата активност.

Романтични објаснувања на феноменот


Пред научните откритија за природните причини за ваков уникатен феномен, гласините сето тоа го објаснија на свој начин.

Постојат докази дека луѓето неодамна, на многу места, сериозно верувале дека поларната светлина е резултат на рефлексијата на сончевата светлина од мразот. Во исто време, тие забораваат дека во зима има целосна, бескрајна темнина во арктичките географски широчини.

Друго објаснување, не помалку романтично, беше дека оваа неверојатна светлина е резултат на судир на огромни ледени брегови во поларните мориња.

Интересни факти


Поларните светла се од два вида: северна и јужна. Името зависи од локацијата (потеклото) на таквите природни појави.

Колку е поблиску до полот на Земјата, толку поинтензивни и посветли блесоците. Во зима, поларната светлина е поактивна. Ова се должи на наклонетоста на оската на Сонцето во однос на (магнетната) оска на Земјата.

Според сателитски снимки, потврдена е теоријата дека аурорите кои се појавуваат на двете хемисфери на Земјата, Северна и Јужна, имаат речиси огледална слика. Станува збор за прстени со дијаметар од околу 4000 километри околу секој пол.

Жолто-зелената боја има класична поларна светлина. Ова се должи на присуството на кислород во слоеви на растојание од 80 km од површината на Земјата.

Присуството на црвена боја е поврзано со вишокот кислород во атмосферата на растојание од 300 km од површината.

Сината и црвената боја зависат од вишокот на азот. Во различни региони на Земјата, поларната светлина не е со иста боја. Ова се објаснува со фактот дека содржината на гасови во слоевите на атмосферата е различна на различни територии.

Во 2012 година беше докажано дека поларната светлина понекогаш испушта различни звуци (крцкање, пукање итн.). Ова ги менува боите на зрачењето.

Најдобро време за набљудување на овој уникатен природен феномен е од септември до март. Врвот на активност е февруари и почетокот на март. Неопходен услов за нејзиниот изглед – чист воздух во околината.

Каде е најдоброто место за гледање на северната светлина?


Тоа не може да се набљудува насекаде. Најпопуларните места во странство:

Во Северна Америка: Алјаска и Канада. Овде можете да го набљудувате најсветлиот и најживописниот сјај со фантастични тонови на различни бои (зелена, црвена, сина, виолетова и во различни комбинации).
Во Европа: Норвешка, Шведска, Исланд, Данска, Финска, Шведска, Гренланд.
Каде е најдобро видлива поларната светлина во Русија?


Сјајот може да се види во речиси сите региони на Русија, во близина на Арктичкиот круг почнувајќи од градот Мурманск и завршувајќи со Чукотка.

Општо земено, жителите на Поларниот регион можат да го видат овој спектакуларен феномен околу 200 ноќи годишно. Најсветлите светла – во Јакутија. Дури и најтешките зими се тука.

Можете исто така да ги набљудувате неверојатните северни светла на полуостровот Таимир, малку поблиску – во Валдаи и во Карелија.

Полуостровот Кола, северот на Камчатка и Сибир се исто така богати со различни светла на небото.

Постои шанса да се видат ретки светла дури и во Санкт Петербург и Екатеринбург.

Северните светла во Мурманск и регионот Мурманск се набљудуваат од крајот на август до мај. Најголема веројатност за појава на грешки – на почетокот на годината (јануари-февруари). Со силен ветер, светлата овде личат на песок што минува низ врвовите на дините.

Антарктикот, се разбира, исто така има можност да ја покаже различноста на таков уникатен природен феномен на небото.

Овој прекрасен природен феномен се случува неочекувано, спонтано.

Научниците сега посветуваат големо внимание на поларната светлина, бидејќи за време на сјајот, доаѓа до ослободување на огромна количина на енергија која може да биде корисна за доброто на целото човештво. Ова е огромен потенцијал за иднината

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*