убиец

Психолошкиот профил на убиец

Зошто луѓето убиваат други луѓе? 

Иако убиство е страшно злосторство, тоа не е најчестото злосторство. На врвот од листата за злосторства се: имотниот криминал и криминалот со дрога. Луѓето се фасцинирани од убијците и од концептот еден човек да убива друг. Што ги наведува луѓето да извршат такво злосторство? Ајде да го погледнеме психолошкиот профил на убиецот.

Терминот атентатор доаѓа од арапскиот збор хашашин (hashashin). Тие луѓе биле Насриди кои биле дел од секта посветена на убивање одредени луѓе, вообичаено, нивна цел биле луѓе со одреден степен на моќ, како политички лидери. Тие убивале луѓе затоа што верувале дека тоа ќе ги однесе во рајот.

Членовите на оваа секта ја започнале оваа активност уште на многу рана возраст. Постарите членови барале сираци, питачи и други необразовани луѓе, за да потоа ги дрогираат и тераат да веруваат дека тоа е нивната мисија во животот. Со тоа започнала и нивната обука.

Околности под кои може да се случи убиство:

  • Предумисла.

Сторителот создава ситуација во која тие изразуваат супериорност над жртвата, што ја оневозможува жртвата да се брани (на пример, убивање одзади).

  • Убиство за награда, плаќање или ветување.

Убивање некого во замена за нешто друго (т.е. убијци).

  • Екстремна суровост.

Предизвика повеќе болка отколку што е потребно за да се одземе нечиј живот. На пример, прободување некого на стратешки места за да страда повеќе и полека да умре.

  • Убивање за да избегне убиецот да не биде фатен .

На пример, некој сексуално напаѓа жртва, а потоа ја убива за да ги прикрие трагите.

Дали треба да убиецот да биде психопат за да изврши убиство?

Поради тоа колку е страшно да се одземе нечиј живот (особено во одредени околности), луѓето имаат тенденција да мислат дека сите убијци имаат ментални проблеми.

Кога ќе се спомне за психопати најчесто се мисли на менталното болни пациенти. Сепак, процентот на психопати убијци е всушност прилично низок. Поголема е веројатноста да најдете психопат во важна политичка улога или како сопственик на голем бизнис. Меѓутоа, кога психопат ќе убие некого, тие го направиле тоа со таква суровост со што нашата перцепција за тоа што се случило се искривува.

Убијците не се секогаш психопати. Процентот на психопатски убијци е навистина доста низок.

Иако општеството треба да најде објаснување за овие постапки, многу луѓе прават злосторства само без посебен мотив. Понекогаш, не постои медицински објаснување за нивните постапки. Во светот има и добри и зли луѓе.

Мелила е жена која ги убила сопругот и нејзината ќерка со труење затоа што и се мешале во нејзините плановите. Ниту психолозите, ниту психијатрите не откриле нeшто што не е во ред со неа. Тогаш, зошто таа го направила тоа? Нивниот единствениот одговор бил дека Мелила била многу лоша личност.

murder

Профил на убиец: Машки и женски убијци

Генерално, има повеќе убијци мажи отколку жени. Сепак, тоа не значи дека жените не убиваат. Поради улогата што жените ја имаат во општеството, методите што ги користат за убивање се суштински различни од мажите. Бидејќи жените честопати се поврзани во кујната, жените користат повеќе отров за да убијат. Мажите, од друга страна, користат поагресивни и насилни методи. Во однос на мотивацијата, жените имаат тенденција да извршат убиства со цел да добијат некаква корист за возврат (не мора да биде материјална). Мажите, од друга страна, имаат тенденција да бидат мотивирани од секс или контрола.

Некои дополнителни особини на убијците

На повеќето убијци им треба план. Исто така, нив им недостига емпатија. За да се зближат со своите жртви, тие прибегнуваат кон убедување, заведување и сл.

Едно нешто што треба да се има на ум е дека криминалот не е прецизна наука. Криминалот е податлив и само луѓето кои се занимаваат со криминал можат точно да ви кажат зошто го направиле тоа. Сè што може да се направи е да се создаде приближен профил на убиец со кој може да помогне да се разберат причините за постапките на  убиецот. Сепак, секој случај е различен, па затоа голема е веројатноста дека ќе се пронајде некој кој нема да одговара на тој модел на убиец.

извор:exploringyourmind

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*