Психологија на влијанието на родителите

Често сакаме да го потиснеме фактот дека многу личиме на нашите родители и да правиме работи што не ги сакавме кај нив.

Психологот и психијатар Ерик Берн верувал дека нашиот живот е програмиран во првите шест години по раѓањето. Сценариото го добиваме од нашите родители. Родителите играат поголема улога во нашите животи отколку што мислиме или сакаме да признаеме.

Во првите години од животот нашите родители ни покажуваат како треба да живееме и да се однесуваме. Она што го всадуваат во нашите умови во детството останува во нашата свест или потсвест до крајот на нашиот живот. Сè што доживуваме во животот, сиромаштија или богатство, најчесто е резултат на нивните лекции што ни ги научиле.

За среќа, многумина го пробиле овој маѓепсан круг и успеале да го погледнат животот од други агли и не се ограничиле од размислувањето што им е наметнато.

Ако родителот пораснал со верување дека најважно е да се најде просечна работа и да се работи за минимум, тогаш ваквото ограничено размислување го пренесува и на своето дете. Слушајте ги вашите родители, но секогаш трудете се да дознаете нешто повеќе.

Пред да трепнете, ќе се најдете во истиот начин на живот што го живееле вашите родители, а вие токму тоа го избегнувате. Не можете да бегате од она во што верувате, запомнете го тоа.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*