Како стариот мудрец го излечил младиот човек

Еднаш еден млад човек сретнал еден мудар човек и му рекол:

„Јас дојдов кај вас затоа што ми треба совет, ме мачи чувството на безнадежност и не сакам повеќе да живеам. Сите ми велат дека сум неуспешен и сум будала. Те молам, учителе, помогни ми!“

Мудрецот погледнал кон младиот човек и набрзина му одговорил: „Прости ми, но јас сум многу зафатен и не можам да ти помогнам. Имам една многу итна работа што морам да ја завршам“, а потоа подзастанал, размислил за момент и додадал: „Но, ако се согласиш ти да ми помогнеш, со задоволство ќе ти возвратам на твоето барање“.

„Се разбира, учителе!“ – рекол возбудено младиот човек, но по малку разочаран бидејќи во него останала мислата на безнадежност за неуспешен човек.

„Добро“, рекол мудриот човек и од прстот извадил мал прстен со скапоцен камен. „Земи го мојот коњ и оди на пазар! Итно треба да го продадам прстенот за да си ги платам долговите. Обиди се да добиеш пристојна цена и не се задоволувајте со ништо помалку од еден златник! Оди сега и врати се што е можно поскоро!’

Младиот човек го зел прстенот и го јавнал коњот. Кога стигнал на пазарот, прстенот им го покажал на разни продавачи, кои најпрвин го гледале со интерес. Но, кога слушнале дека го продава само за златник, набргу губеле интерес. Некои продавачи му се смеле во лице на младиот човек, додека други едноставно му вртеле грб. Само еден постар продавач бил доволно љубезен да му објасни дека златникот е превисока цена за таков прстен и дека веројатно може да добие само бакар или евентуално сребро во замена. Кога ги слушнал овие зборови, младиот човек многу се вознемирил, се сетил на зборовите на старецот дека нема да прифати ништо помалку од златник. Веќе поминал низ целиот пазар, меѓу стотици луѓе… Се качил на коњот и си заминал. Очаен од неговиот неуспех, се вратил да го каже на мудрецот.

„Господару, не можев да го исполнам вашето барање“, рекол тој. „Најдоброто што можев да го добијам беше сребрен монета, но вие ми рековте дека нема да се прифатите ништо помалку од златник! Ми рекоа дека овој прстен не е толку вреден“.

„Тоа е многу важна работа, момче мое!“, рекол мудриот човек. „Пред да го продадеш прстенот, не би било лоша идеја да дознаете која е неговата вистинска вредност! И кој може да го направи тоа подобро од златар? Појди до кај златарот и дознај која е вистинската цена на прстенот. Само немој да му го продаваш, колку и да понуди! Дојди кај мене“.

Младиот човек го послушал мудриот човек, го јавнал коњот и отишол кај златарот. Човекот долго време го проучувал прстенот преку лупа, а потоа го измерил. На крајот, се свртел кон младиот човек и му рекол: „Кажи му на твојот учител дека во моментов не можам да му дадам повеќе од 58 златници. Но, ако ми даде малку време, ќе го купам прстенот за 70 златници“.

70 златници?! – извикал младиот човек. Се насмеал, му се заблагодарил на златарот и побрзал да се врати кај мудрецот. Кога мудрецот ја слушнал приказната од младиот човек, кој сега веќе бил многу возбуден, му рекол: „Запомни, момче, дека ти си како овој прстен. Скапоцено и единствено! Само експерт може да ја цени твојата вредност.“ Тогаш зошто си го трошиш времето талкајќи низ пазарот и слушајќи го мислењето на секоја будала?

извор:buka

 

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*