banknota

Дали се сеќавате на оваа банкнота?

Оваа е банкнотата од 1.000 динари која се појавила во пресрет на големиот празник во СФРЈ – Денот на Републиката, пред 29 ноември 1975 година.

Брзо го добила прекарот „сив гулаб“ поради нијансите на сива боја на неа. Тогаш вредела 55 американски долари или 121 западногерманска марка, а во времето кога била повлечен од оптек во 1989 година, нејзината вредност била 10 конвертибилни динари, за споредба, за тие пари не можело да се купи ни кибрит.

Веб-страницата Нова Југа инфо пишува дека идејното и уметничкото дизајнирање на банкнотата од 1.000 динари го направил познатиот академски сликар и графички дизајнер Андрија Миленковиќ, светски познат минијатурист и единствен професионален креатор на поштенски марки издадени од државата СФРЈ, пишува. Инвеститор.ме.

Неговиот бренд „Триглав од Бохињ“ бил двапати прогласуван за најубав бренд на светот на изложби, а ги направил и некои од најпознатите трговски марки на тогашните компании, како знакот на Белградскиот саем, потоа ОБСЕ во Белград, уметнички решенија за Зимските олимписки игри во Сапоро во Јапонија, Медитеранските игри во Сплит, како и повеќе од триста графички и уметнички решенија за логоа и препознатливи знаци на спортски и други настани како во светот така и во земјата во тоа време.

Тешко е да се фалсификува

Темата за која Миленковиќ направи графички и уметнички решенија за споменатата банкнота била „зелен план“. Во 15-те години постоење на овој апоен, никогаш не бил фалсификуван бидејќи се состои од повеќе од 40.000 линии на сиви нијанси.

Која е жената на неа

Фигурата на девојка која држи грозје во раката, а зад себе жетвар што жнее пченица, сликарот ја изработил по ликот на неговата сопруга Ружица. Оние кои го знаеле ова, на шега кога ја повлекувале банкнотата ја нарекле „Руска инфлација“.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*