haka

Хака – воинствениот танц на Маорите

Хака е воинствен танц на Маорите, домородно население на Нов Зеланд, Маорите. Тоа е моќен и интензивен приказ на гордоста, силата и единството на племето. Танцот вклучува газење на стапалото, ритмичко удирање врз сопственото тело придружувано со гласно пеење, гестикулации на лицето и плазнење на јазикот. Зборовите на хака често поетски ги опишуваат предците и настаните од историјата на племето.

Традиционално, хаката се изведувала кога се сретнувале две спротивставени страни како дел од обичаите околу средбите. На пример, хаката се користела на бојното поле за да се подготват воините ментално и физички за битка, но се изведувала и кога групите се собирале во мир.

Иако постојат различни видови хака, најпозната на меѓународно ниво е „Ка Мате“, составена од Те Раупараха, поглавар на племето Нгати Тоа. Ол Блекс (All Blacks), националниот рагби тим на Нов Зеланд, често изведуваат хака пред нивните натпревари како начин да ги заплашат противниците и да го покажат своето единство и воин дух.

Денес, хаката сè уште се користи за време на церемонии и прослави за да се почестат гостите и да се покаже важноста на приликата. Ова вклучува семејни настани, како родендени, дипломи, свадби и погреби.

Постои предрасуда дека хака треба да ја изведуваат само од мажи. Иако има некои хака што можат да ги изведуваат само мажи, има и други што може да ги изведува секој, па дури и некои хака само за жени.

Не-маорите се добредојдени да го научат хака, сепак, важно е да се почитува културата, традициите и танцот. Доколку имате желба да ја изведувате хака треба да ги научите зборовите и да се погрижите да ги разберете значењата и скандирањата, значењето на одредена хака и што се обидувате да изразите кога ја изведувате.

Хаката стана симбол на Нов Зеланд и се изведува и на различни свечени прилики, вклучувајќи спорт, свадби и погреби. Бидејќи неговото културно значење се протега надвор од областа на спортот, ја направи хаката препознатлив и почитуван аспект на културата на Маори ширум светот.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*