relax

Смиреност – најдобра заштита од негативни луѓе

Многу луѓе во животот виделе сцена кога некоја непристојна личност навредува некоја културна и интелигентна личност.

На почетокот, симпатиите на сите што ја набљудуваат оваа сцена се на страната на пристојната личност. Но, таа личност постепено се вовлекува во расправија со личноста што ја навредува.

Што ќе се случи следно? Личност со пристоен изглед почнува да се лути и одговара на ист начин и во тој дух.

Јасно е дека таа личност иако не ја започнала кавгата, во тој жар на расправија која постепено се разгорува станува некој што ја продолжува кавгата, за да на крај остане засрамена од целата таа непријатна ситуација.

Што треба да направи човек кога е сериозно навреден?

Скоро секој човек може да се сети на такви моменти кога некој го навредувал, а сето тоа е толку врежано во неговата психа што не му дозволува да живее во мир. Лицето постојано ментално разговара со својот сторител и се обидува да се произнесе аргументирано против неправедно искажаните зборови спрема него, при тоа не забележувајќи дека си го уништува своето здравје. Додека личноста која навредила веќе продолжила со својот живот и заборавила на тешко изговорени навреди, а навредената личност тапка и се заглавува во едно место.

Добар начин да се справите со вакви ситуации смислила авторката од популарната психологија од Luise Hay. Таа пишува да веднаш штом ќе помислите на личноста која ви кажала непријатни зборови, повторете го следново: „Го благословувам и го пуштам со љубов.“ Оваа формула всушност функционира и е многу корисна за оние кои не можат да се справат со своите негативни емоции.

Постојат неколку начини веднаш да го исклучите протокот на навреди. Кога забелешката е дадена на груб начин, можете да изразите благодарност за забелешката и да кажете да дефинитивно ќе ги земете предвид советите. Психологот М. Е. Litvak советува да се користи „психолошко аикидо“ во тој момент. Дали некој зборува негативно за вас или пред вас? Вреди да одговорите дека се согласувате со оваа личност во неговиот приод. Ова обично ја збунува личноста и повеќе не може да се однесува агресивно …

Но, можете и да сочувствувате со личноста која ве навредила. Со други зборови, размислете: зошто е таа личност е толку агресивна? Можеби има тешка ситуација во животот или е осамена, па се труди својата негативност и фрустрација да ја исфрли врз други луѓе.

Сите овие горенаведени совети кажуваат една работа: не треба да се препуштате на емоциите и да се расправате со луѓе кои се однесуваат лошо. Во спротивно, се губи дел од себе. Оставете го лицето кое ви прави или ви кажува нешто негативно да биде сам со својата негативност. И тоа ќе биде негова најголема казна, бидејќи неговиот напад нема да ја достигне целта.

Најважно е да научите да останете смирени во таквата ситуација, тогаш сторителот ќе биде психички повреден, а вие ќе бидете ефикасно заштитени од штетните последици кои би можеле да настанатат. Во овој случај, вие го штитите и штедите не само вашето менталното, туку и физичкото здравје.

извор:uniqorner

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*