betrayal

Предавство и губење на доверба

Предавството е едно од најболните искуства што некој од нас може да го доживее. Не е важно дали доаѓа од вашиот партнер, пријател или член на семејството.
Секогаш кога некој ќе ја скрши вашата доверба, тоа отвора рана на која и треба долго време да зарасне. Понекогаш воопшто не се лечи. Исто така сите знаеме дека раната е толку поголема колку повеќе си и верувал на личноста која те изневерила.
Сепак, не секое разочарување може да се подведе во категоријата „предавство“.
Факт е дека сите ние како луѓе понекогаш изневеруваме. Има моменти кога не сме дораснати или сме под притисок на околностите и на крајот ги разочаруваме луѓето што ги сакаме.
„Нас многу потешко ни паѓа кога сме изневерени од луѓето кои нè изневеруваат за мали и ситни работи, отколку кога нè издаваат од големи причини. – François de La Rochefoucauld.
Но, оној вид на предавство што боли и остава трага е оној вид што луѓето не го прават случајно. Тие го прават тоа целосно свесни за своите злодела со полно срце и себични причини. Тоа е оној вид што доаѓа од некој кој ве уверил во нешто, но се однесува поинаку кога вистината ќе излезе на виделина.


Различни видови на предавство


Има повеќе од еден вид на предавство. Од една страна, постои самопредавство. Од друга страна, постои таков вид што луѓето ви го прават. Повеќето луѓе мислат на љубов кога ќе помислат на предавство, но тоа нема врска само со партнерските односи.
Сите различни начини да се предаде некој има два заеднички работи.
Првиот: одвојување од нешто што личноста експлицитно или имплицитно го утврдила.
Второ: искористување на довербата на друго лице.
Секој кој бил предаден ја почувствувал најлошата измама.
Тие се чувствуваат потценети и понижени. Нивните мислите, чувствата и очекувањата се целосно игнорирани.
Тие станаа ништо повеќе од субјекти/објекти во шемата на друга личност. Со други зборови, друго лице ги објективизирало и ги искористило. Затоа предавството е толку болно и остава толку длабока трага.


Надминување на предавството


Најтоксичниот ефект на предавството е измамениот човек остава да има длабока недоверба кон вас. И тоа може да се прошири и на другите луѓе, не само на вас.
Соочувањето со дволичноста на друга личност е реално силен удар кој обично не се лекува сам по себе. Затоа е важно да се најде начин да се надмине предавството. Еве некои од клучевите за да го направите тоа:

 

  • Проценете ја ситуацијата. Важно е да се разбере што точно доведе до предавство. Особено, мора внимателно да одредите дали тие намерно ве нападнале да бидете измамени или не. Нивните намери навистина се важни.

  • Не се обвинувајте себеси. Лесно изневерената личност е жртва во целата ситуација, останатите на крајот се обвинуваат себеси за тоа што им се случило. Тешко е да се прости. Но никогаш не треба да ја преземете одговорност за она што тој ви го направил. Однесувајте се добро кон себе.

  • Прифатете го тоа што ви се случило. Можеби ќе се обидете да го негирате она што се случило. Но, нема да напредувате така. Најдобар начин е да се прифати тоа што се случи и да се дознае дали има решение за тоа или не.

  • Дајте си време. Многу пати предавството ќе ве остави целосно емотивни уништени. Добро е да си дадете време да го преболите почетниот шок и појасно да видите што се случило.

  • Создадете рамнотежа. Како луѓе, сите ние понекогаш грешиме. Секогаш запомнете го тоа.
   Колку и да е тешко, навистина е важно да се создаде рамнотежа.

  • Барајте начин за прошка. Да се прости не значи да се прифати она што се случи без последици. Ова исто така не значи дека се однесувате како ништо да не се случило. Тоа повеќе значи дека минатото треба да го оставите во минато.
   Предавството е секогаш горчлив залак. Но, тоа не мора секогаш да води до доживотна траума. Првата работа што треба да ја направите ако сте изневерени е да се обидете да ги вратите работите во рамнотежата. Тоа е единствениот начин да се оди напред. Не дозволувајте туѓите постапки да влијаат на остатокот од вашиот живот.

https://era.mk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*